TANSSILAJIT

Blues

Blues- tanssin juuret ovat afrikkalaistanssin estetiikassa ja tyylissä sekä rytmin, liikkeen ja melodian tulkinnassa. Blues-tanssi seuraa usein one-step tai two-step kaavaa, sallien laajan kirjon musiikillista tulkintaa. Blues-musiikki voi olla modernia tai vintagea; mitä tahansa se onkin, tanssin täytyy kunnioittaa ja heijastaa sen tunnetta ja usein hidasta tempoa. Bluesia voidaan tanssia soolona tai parin kanssa; soolotanssina blues antaa tilaa vapaalle musiikin tulkinnalle; paritanssina se tarjoaa hienon mahdollisuuden parikontaktille ja –improvisoinnille. Katso esimerkki tästä.

20’s Solo Charleston

Charleston syntyi 1920-luvulla, juontaen vuosisadan alun mustasta blues-tanssista johon liitettiin joitakin valkoisten populääritanssien elementtejä, samalta aikakaudelta. Charleston levisi kulovalkean tavoin kaduilta kuppiloihin ja parrasvaloihin ympäri maailman. Charlestonista tuli varhaisen Jazz-aikakauden ikoninen tanssi eri ’uptown’ ja ’downtown’ variaatioineen. Ajattele flappereitä, salakapakoita, nostetuttuja helmoja, paljon potkuja ja kulmikkaita linjoja! Aikoinaan skandaalimaisen estoton, charleston tanssina on energinen, ellei jopa villi, ja sitä tanssitaan useimmiten improvisoiden nopeaan 1920-luvun jazz musiikkiin. Charlestonia voi tanssia myös paritanssina, usein lähiotteessa. Katso esimerkki tästä.

Authentic Jazz

Juontaen samoista syntyperistä kuin charleston, ja charlestonista edelleen kehittyen, termi autenttinen jazz (/vernacular jazz/jazz roots /30’s-40’s solo charleston) käsittää kaikki ne askeleet, jotka ovat uniikkeja 30-40-luvun swing-tansseissa, kuten fall-off-the-log, Suzie-Q, low downs, apple-jacks, boogie-drop, Shorty George, trucking, ja camel walk. Lajia tanssitaan soolona 1930-40-luvun jazz ja swing-musiikkiin improvisoiden, hyödyntäen ja varioiden klassisia jazz roots -liikkeitä, omaa tanssillista luovuutta ja musikaalista tulkintaa. Opi klassisia ja globaaleja rutiineja tai löydä oma autenttinen tanssityylisi lajille tyypilliseen svengaavaan musiikkiin eläytyen. Katso esimerkki tästä.

Autenttisen jazzin vastaavana paritanssimuotona nähdään lindy hop, joka yhdistää myös pariakrobaattisia ilma-askelia yhdessä improvisoituun tanssiin.

Lindy Hop

Jos haluat oppia vain yhden parin kanssa tanssittavan jazz-tanssin, opettele tämä. Lindy hop, 1930-luvun paritanssivillitys, on uudelleen henkiin herätetty viime vuosikymmeninä. Swing-tanssina se on mahdollisuuksia ja vapauksia täynnä, ja sitä jota voidaan tanssia hitaana ja klassisena tai nopeampana ja villimpänä versiona. Lindy hop pitää sisällään jazz-askeleet, charlestonin sekä maailman parhaan tanssiaskeleen, ’swing-out’:in.

Vaikka lindy hop tunnetaankin suurista näytösluonteisista akrobaattisista liikkeistään, joissa partneri heittää toisen ilmaan, on lindy hop kuitenkin suurimmaksi osaksi sosiaalinen kaduilta lavoille tanssittava tanssi, missä pari toimii yhdessä vieden ja seuraten, parit tasapuolisesti yhdessä vaikuttaen siihen mitä tanssissa tapahtuu. Katso esimerkki tästä ja tästä.

Scroll to Top