Opetus

Blues, Charleston, Autenttinen jazz ja Lindy hop kuuluvat kaikki Jazz Factoryn tanssilajivalikoimaan.Voit opetella näitä tanssityylejä alkeista aina edistyneiden tasolle. Useimpia näistä tansseista voit tanssia joko soolona tai parin kanssa.

Jazz Factory tarjoaa opetusta sekä viikottaisina kursseina että yhden tai useamman päivän workshoppeina. Jazz Factory järjestää kursseja myös muiden paikallisten ja ulkomaalaisten vierailevien opettajien ohjauksella, sekä yllämainittujen lajien että muiden vintage tanssilajien ja liitännäisten aihepiirien saralla.

Tulevat ja menneet kurssit -sivulta voit tutustua kurssitarjontaan lähemmin.

Kalenterista saat lisätietoa jo julkaistuista kursseista, tapahtumista ja salin varaustilanteesta.

Voit myös tilata räätälöityjä ryhmä- tai yksityistunteja haluamassasi tanssilajissa – joko Jazz Factoryn tanssisalilla tai itse tarjoamassanne paikassa.

Tanssilajit:

Blues

Blues- tanssin juuret ovat Afrikkalaistanssin estetiikassa ja tyylissä sekä rytmin, liikkeen ja melodian tulkinnassa. Blues-tanssi seuraa usein one-step tai two-step kaavaa, sallien laajan kirjon musiikillista tulkintaa. Blues-musiikki voi olla modernia tai vintagea; mitä tahansa se onkin, tanssin täytyy kunnioittaa ja heijastaa sen tunnetta ja usein hidasta tempoa. Bluesia voidaan tanssia soolona tai parin kanssa; soolotanssina Blues antaa tilaa vapaalle musiikin tulkinnalle; paritanssina se tarjoaa hienon mahdollisuuden parikontaktille ja –improvisoinnille. Katso esimerkki tästä.

20’s Solo Charleston

Charleston syntyi 1920-luvulla, juontaen vuosisadan alun mustasta blues tanssista johon liitettiin joitakin valkoisten populääritanssien elementtejä, samalta aikakaudelta. Charleston levisi kulovalkean tavoin kaduilta kuppiloihin ja parrasvaloihin ympäri maailman. Charlestonista tuli varhaisen Jazz-aikakauden ikoninen tanssi eri ’uptown’ ja ’downtown’ variaatioineen. Ajattele flappereitä, salakapakoita, nostetuttuja helmoja, paljon potkuja ja kulmikkaita linjoja! Aikoinaan skandaalimaisen estoton, Charleston tanssina on energinen, ellei jopa villi, ja sitä tanssitaan useimmiten improvisoiden nopeaan 1920-luvun jazz musiikkiin. Charlestonia voi tanssia myös paritanssina, usein lähiotteessa. Katso esimerkki tästä.

Authentic Jazz

Juontaen samoista syntyperistä kuin Charleston, ja Charlestonista edelleen kehittyen, termi Autenttinen Jazz (/Vernacular Jazz/Jazz Roots /30’s-40’s Solo Charleston)käsittää kaikki ne askeleet, jotka ovat uniikkeja 30-40-luvun Swing tansseissa, kuten fall-off-the-log, Suzie-Q, low downs, apple-jacks, boogie-drop, Shorty George, trucking, ja camel walk. Lajia tanssitaan soolona 1930-40-luvun Jazz ja Swing musiikkiin improvisoiden, hyödyntäen ja varioiden klassisia Jazz Roots -liikkeitä, omaa tanssillista luovuutta ja musikaalista tulkintaa. Opi klassisia ja globaaleja rutiineja tai löydä oma autenttinen tanssityylisi lajille tyypilliseen svengaavaan musiikkiin eläytyen. Katso esimerkki tästä.

Autenttisen Jazzin vastaavana paritanssimuotona nähdään Lindy hop, joka yhdistää myös pariakrobaattisia ilma-askelia yhdessä improvisoituun tanssiin.

Lindy Hop

Jos haluat oppia vain yhden parin kanssa tanssittavan jazztanssin, opettele tämä. Lindy hop, 1930-luvun paritanssivillitys, on uudelleen henkiin herätetty viime vuosikymmeninä. Swingtanssina se on mahdollisuuksia ja vapauksia täynnä, ja sitä jota voidaan tanssia hitaana ja klassisena tai nopeampana ja villimpänä versiona. Lindy hop pitää sisällään jazz-askeleet, Charlestonin sekä maailman parhaan tanssiaskeleen, ’swing-out’:in.

Vaikka Lindy hop tunnetaankin suurista näytösluonteisista akrobaattisista liikkeistään, joissa partneri heittää toisen ilmaan, on Lindy hop kuitenkin suurimmaksi osaksi sosiaalinen kaduilta lavoille tanssittava tanssi, missä pari toimii yhdessä vieden ja seuraten, parit tasapuolisesti yhdessä vaikuttaen siihen mitä tanssissa tapahtuu. Katso esimerkki  tästä ja tästä.

Opettajat:

Laura Halttunen

Laura on Swing & Jazz -tanssija, performanssitaitelija, koreografi ja tapahtumien järjestäjä Helsingissä. Hän rakastui ensi silmäyksellä hullunhauskaan Charleston-tanssiin ja sen mukana jazzin ja swingin maailmaan vuonna 2007 asuessaan Amsterdamissa. Vuosien kuluessa Laura on kartuttanut taitojaan osallistumalla lukuisiin työpajoihin ja tapahtumiin eri puolilla Eurooppaa. Hänellä on myös laaja kansainvälinen kokemus charlestonin, autenttisen jazzin, Lindy hopin ja Bluesin opettajana ja esiintyjänä. Lauralla on myös toinen sija Euroopan Blues tanssikilpailuista 2016 (Berlin Blues Explosion). Yhtenä Helsingin johtavana Charleston-opettajana Laura on hyvin pidetty inspiroivan ja hauskan sekä selkeän ja teknisen opetustyylinsä takia. Laura on energinen ja eläytyvä esiintyjä, joka ei jätä yleisöä kylmäksi. Viikko-opetuksensa lisäksi Laura johtaa Helsingissä myös fantastista Midnight Follies vintage-tanssi performanssiryhmäänsä ja on Jazz Factory tanssikoulun onnellinen manageri ja omistaja.

Oppilaspalautetta Lauran tunneista:

SOLO JAZZ/CHARLESTON

”Laura on tosi hauska, huumorintajuinen, kommunikoiva ja alleviivaten taitava opettaja, jonka tunneille on kiva tulla. Laura on itsevarma ja osaa asiansa.”

”Lauran opetus on takuulaatua. Hän osaa hyvin rikkoa liikkeet osiin ja laskea ne auki. Kiitos aivohieronnasta!”

”Laura on innostava ja antaa yksilöllistä palautetta mikä aidosti kehittää tanssijoita eteenpäin.”

”Mahtava tapa opettaa ja purkaa kuviot palasiksi ja harjoittaa vaikeimmat pätkät niin, että tumpelompikin oppii, kiitos paljon Lauralle!”

”Laura on ihana valmentaja – isot plussat siitä!”

LINDY HOP

”Kurssi oli tosi hyvä! Opettaja onnistui luomaan hyvän hengen ryhmään ja aidosti opetti eli seurasi meidän edistymistä ja korjasi yksilöllisesti oikeaan suuntaan.”

”Laura osaa purkaa vaikeatkin tekniikat osiin ja vaiheisiin ja löytää sopivat mielikuvat, joilla niiden tekeminen onnistuu…. Tunnilla on etenemisen ja tekemisen meininki! Lisäksi siinä on koko ajan tanssin ilo ja riemu mukana!”

”Erinomainen opetus: innostava, riittävän haastava ja tehokas … Lauran opetustyyli on mainio, pitää riittävästi kuria eikä sorru lepsuiluun.”

BLUES

”Kiitos hyvasta kurssista, Monen torstai-illan pelastus.”

”Hyva sijainti, hyva lattia, isot peilit.”

”Pieni ryhma, henkilokohtaista opetusta, opettajat …huomaavat virheesi paremmin kuin isossa ryhmassa ja korjaavat ne.”

”Monipuoliset tunnit, tekniikkaa ja musikaalisuutta tasapuolisesti.”

”[Opetus] monipuolista… positiivinen tunnelma.”

Katso kurssitarjonta kalenteristamme!

Tallenna